Mijn gesprek met Joosje Asser-Dochter van Eli Asser

History of Sorts

Joosje Asser is de dochter van Eli Asser, tekstschrijver en journalist en meer. Joosje’s moeder was Eefje Croiset.

Met series als ‘Het schaep met de vijf pooten’ en ‘Citroentje met suiker’ hield Eli Asser jarenlang miljoenen Nederlanders aan de televisie gekluisterd. Ook was hij bekend van liedjes zoals,£Het zal je kind maar wezen£ op muziek gezet door Harry Bannink.

Half april 1942 kreeg Asser een oproep om geïnterneerd te worden in een van de Nederlandse werkkampen. Aan deze Arbeitseinsatz wist hij te ontsnappen door legaal te gaan werken als leerling-verpleger in de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch,waar alle niet-Joodse medewerkers op last van de Duitse bezetter ontslagen waren. Enkele maanden later kreeg ook zijn vriendin Eefje Croiset er een baan, als schoonmaakster. Op 20 januari 1943, op de avond vóór patiënten en personeelsleden door de bezetter werden gedeporteerd, vluchtte Asser samen met Croiset terug naar Amsterdam. Beiden zaten de…

View original post 22 more words

Leave a Comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.